Olej z konopi - dobrodziejstwo dla skóry

Naturalny olej konopny cieszy się coraz większą popularnością między innymi jako środek, który umożliwia pielęgnację ciała. Nie każdy wie jednak, jak go stosować i na jakie jego właściwości liczyć w pierwszej kolejności.

Gdy mamy do czynienia z nierafinowanym olejem konopnym, musimy wiedzieć, że jest on możliwy do uzyskania dlatego, że nasiona są tłoczone na zimno. Olej taki ma w swoim składzie około 75 procent niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, wśród których na szczególną uwagę zasługują kwasy tłuszczowe EFA, kwas linolowy, kwas alfa-linolowy i witaminy, fosfolipidy oraz minerały.

Olej taki zwykle ma zielony kolor i również on nie jest dziełem przypadku, świadczy bowiem o wysokiej zawartości chlorofilu, a więc składnika występującego naturalnie w nasionach, który ma działanie przeciwzapalne oraz łagodzące. Olej z konopi zwraca na siebie uwagę również dlatego, że ma idealna proporcję NNKT. Proporcja ta wynosi 3:1 i to właśnie ona ma największy wpływ na spektakularne efekty, jakie niesie za sobą stosowanie oleju.

Kwasy tłuszczowe EFA

Mamy w ich wypadku do czynienia z prekursorami hormonów miejscowych, a więc tych, którym zawdzięczamy to, że skóra znajduje się w dobrej formie i nie starzeje się przedwcześnie. Jeśli pojawia się niedobór EFA, trudno go przeoczyć. W takiej sytuacji dochodzi do zaniku naturalnej odporności skóry na działanie czynników zewnętrznych, a tym samym częściej należy zmagać się nie tylko z podrażnieniami, ale również z zaczerwienieniem, stanami zapalnymi, przebarwieniami, łojotokiem, trądzikiem, a nawet z wytryskiem atopowym i łuszczycą.

Skóra staje się w związku z tym coraz bardziej sucha i coraz mniej elastyczna, a to sprawia, że szybciej niż zazwyczaj tworzą się na niej zmarszczki. EFA wykazują się dużą aktywnością tak dermatologiczną, jak i kosmetyczną. Wiąże się to z możliwością wbudowania ich w struktury cementu międzykomórkowego. Dzięki temu można mówić o widocznym uelastycznieniu się skóry oraz o pojawieniu się jej funkcji barierowych szczególnie pożądanych wówczas, gdy jest ona narażona na negatywny wpływ środowiska zewnętrznego.

O znaczącej poprawie można też mówić w takim przypadku w kontekście nawilżenia naskórka, nie można przy tym zapomnieć, że produkowanych jest znacznie więcej czynników przeciwzapalnych. Ponieważ dla oleju z konopi charakterystyczna jest wysoka zawartość EFA, wykazuje on też działanie odżywcze, stymuluje układ odpornościowy, ma działanie przeciwalergiczne, przeciwstarzeniowe oraz regeneracyjne. Można też liczyć na jego korzystny wpływ na wygląd oraz strukturę skóry, ta staje się przy tym nie tylko bardziej elastyczna, ale również charakteryzuje się ładniejszym kolorytem.

Olej konopny 

Dzięki olejowi z konopi dochodzi też do łagodzenia podrażnień, a często również stanów zapalnych. Gdy mówimy o składzie chemicznym oleju z konopi, nie możemy nie dostrzec tego, że jest on bliski temu, jaki charakteryzuje naturalny tłuszcz ochronny, a więc ten, który jest wydzielany przez ludzką skórę. Jeśli więc zdecydujemy się na zastosowanie go w preparatach kosmetycznych, mamy prawo oczekiwać poprawy gospodarki lipidami, zwłaszcza w przypadku skóry ze skłonnością do trądziku oraz tak zwanej skóry łojotokowej. Łój nie znika całkowicie, nie można jednak nie cieszyć się z tego, że staje się rzadszy.

Warto mieć też na uwadze to, że olej z konopi jest relatywnie szybko absorbowany przez naszą skórę. Również samo rozsmarowanie go nie jest problemem, a już po aplikacji nie trzeba obawiać się tego, że skóra będzie nienaturalnie tłusta. Kwas linolowy sprawia też, że sam naskórek staje się zdecydowanie bardziej przepuszczalny.